Wageningen Universiteit Vijfje "Geabstraheerde zonneblem"

De voorkant en achterkant van de munt zijn gemaakt uit een geabstraheerde vorm van de zonnebloem; het is de regelmaat van de natuur, die eeuwig is en onontkoombaar als een wiskundige Fibonacci reeks en daarom kan worden blootgelegd door de wetenschap. Ik heb de zonnebloem gekozen als basis en achtergrond voor de herdenkingsmunt omdat het een belangrijke cultuurplant is. Ik word bovendien gefascineerd door de zonnebloem omdat deze heliotropisme vertoont: overdag draait de bloemknop met de zon mee, 's nachts keert die terug naar de oostelijke stand. Het kan worden opgevat als een verwijzing naar de wereldwijde belangen van Wageningen University and Research.

In mijn ontwerp van de voorkant is het patroon onderin de bloem veranderd in gevulde cirkels. De punten of  “cellen” creëren een overgang richting het portret van de Koning. Ik heb het ontwerp eenvoudig gehouden om krachtig te zijn en excentrisch vanwege de spanning.

De achterkant bestaat uit een variatie op het zonnebloem-thema. De zaden zijn nu geworden als velden of akkers gezien vanuit de lucht. De erlenmeyer is een herkenbaar symbool voor de wetenschap. Onderin is een kleine plant geplaatst als verbeelding van groei en toekomst. Het  logo van Wageningen University and Research is geplaatst in een van twee cirkels. De ene cirkel gaat over in de andere, hetgeen verwijst naar celdeling, of wanneer je het anders opvat, het verband tussen wetenschap en economie.

 

-->