EARTH – A collective landscape⁠. AkzoNobel Art Foundation.

De tentoonstelling “EARTH – A Collective Landscape”, is gisteren in het hoofdkantoor officieel geopend en onderzoekt onze relatie met de natuur. Daarnaast moedigt het bezoekers aan hun gevoel van verbondenheid met de kwetsbare omgeving van de planeet te vernieuwen.

"We hebben een gevarieerde collectie briljante kunstenaars verzameld die op hun eigen unieke manier stemmende thema’s interpreteren, zoals ecologisch bewustzijn, landschap en het kunstmatige onderscheid tussen mens en natuur", legt Hester Alberdingk Thijm, directeur van AkzoNobels Art Foundation, uit.

"Het is een verkenning van het landschap van de verbeelding. Een uitnodiging om na te denken over de natuurlijke omgeving van de aarde en onze plek daarin."

Bezoekers betreden een wereld zonder mensen en ervaren een symbiose met het landschap waarvan we deel uitmaken – van het idyllische tot het dystopische. Of het nu gaat om de rendiermosinstallatie van Lin de Mol of het sinistere landschap van Jan Robert Leegte, de boodschap is dat we naar de aarde moeten luisteren en ons moeten realiseren wat er aan onze voeten ligt.

"Elke dag lijken we een ander verhaal te horen over de aanhoudende klimaatcrisis", vervolgt Hester. "Een van de belangrijkste doelstellingen van de tentoonstelling is om te benadrukken waarom het belangrijker dan ooit is dat we emotioneel betrokken zijn bij onze natuurlijke omgeving om zo de uitdagingen, waarmee we allemaal worden geconfronteerd, beter te begrijpen.

"Als bedrijf is het ook een kans om na te denken over hoe de natuurlijke wereld onze eigen verbeelding voedt – het biedt inspiratie voor nieuwe kleurenpaletten en de ontwikkeling van duurzamere producten."

Malin Persson | Vattenström | 2005


EARTH – A Collective Landscape is nu voor iedereen gratis toegankelijk in de AkzoNobel Art Space in Amsterdam-Zuid, op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur. Het bevat werken van 41 gevestigde en opkomende kunstenaars, waaronder Michelle Piergoelam, Kyra Sacks, Bob Bonies, Chiao Chun, Stefano Caimi, Hadassah Emmerich en Robert Zandvliet. 

-->